Német bucó - Zingel streber

Német bucó - Zingel streber

 

1


1

 

Rendszertani besorolás: Sügérfélék

Élőhelyek:
- Hegyvidéki zóna patakja
- Folyók sodrott részei
- Folyók anyamedre

Méret:
Legnagyobb súly: n.a
Legnagyobb hossz: 18 cm
Méret korlát: nincs
Súly korlát: nincs

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 3
Ívási időszak kezdete: Március
Lerakott ikrák száma: nem ismert

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: nincs
Tilalmi időszak vége: nincs

Védelem:
Védett hal: Igen
Nemes hal: nem

Megjelenés:
Igen erősen megnyúlt, hengeres testű hal, feltűnően vékony farokrésszel. Feje hosszú, aránylag széles, felülről kissé lapított. Orra is megnyúlt, körülbelül kétszerese a szem átmérőjének. Közepes méretű szája teljesen alsó állású. Két hátúszója közül az elülső rövidebb, mint a hátulsó. Az első hátúszóban 8-9 tüske, a másodikban 12-13 elágazó sugár számlálható. Farokúszója viszonylag kicsi, a hátsó széle enyhén  bemetszett. Farkalatti úszója közepesen hosszú, 10-12 osztott sugár támasztja. Mellúszói rövidebbek, mint az alatta elhelyezkedő hasúszók. Érdes tapintású kicsiny pikkelyei erősen ülnek a bőrben, számuk az oldalvonalon 70-82. Testének világosabb, sárgásbarna alapszínét széles, sötétbarna, ferdén lefutó sávok tarkítják. Kis termetű faj.

Életmód:
Kizárólag folyóvizekben élő, kifejezetten áramláskedvelő faj, amely állóvizekben nem él meg. Nagyobb folyókban a paduczóna fölső régiójától a dévérzóna fölső régiójáig fordul elő, ez utóbbinak az alsó régiójában # ellentétben a magyar bucóval # már nem található meg. Ugyanakkor azonban nem ragaszkodik annyira a nagyobb vizekhez, népes állományai élnek a kis folyók dombvidéki szakaszain is, a kis patakokból azonban hiányzik. Általában a sodrott mederszakaszokon található meg, az üledékes részeket kerüli, ennélfogva a duzzasztott folyószakaszokról elvándorol. Fenéklakó hal lévén tápláléka is főként a mederfenéken élő férgekből, kis rákokból, rovarlárvákból és puhatestűekből kerül ki, de a víz által görgetett hordalékból is kiszedegeti az elfogyasztható szerves törmeléket.

Egyebek:
A német bucó a Duna vidékének tiszta, oxigéndús, sebes folyóvizeibenél. Magyarországon egyre ritkul. Védett halfaj. A német bucó még megtalálható a következő országokban is: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Moldova, Montenegró, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Eszmei értéke.: 100 000,-Ft.