Menyhal - Lota lota

Menyhal - Lota lota


1

2

Rendszertani besorolás: Tőkehalfélék

Élőhelyek:
- Hegyvidéki zóna patakja
- Folyók sodrott részei
- Folyók kőgátjai, köv. p.
- Folyók anyamedre

Méret:
Legnagyobb súly: 3,5 Kg
Legnagyobb hossz: 60 cm
Méret korlát: 25 cm
Súly korlát: nincs
Gyakoriság: napi max. 3 db.

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 3 év
Ívási időszak kezdete: December
Lerakott ikrák száma: 300000 - 1000000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: nincs
Tilalmi időszak vége: nincs

Védelem:
Védett hal: nem
Nemes hal: nem

Megjelenés:
Nyúlánk, a feji részén fölülről, farki részén oldalról lapított hal. Feje aránylag rövid, de széles, orra közepesen hosszú, a szeme kicsi. Szája nagy, félig alsó állású, benne apró, hegyes fogak vannak. Szájhasítéka vízszintes, oldalról nézve a szem alá, többnyire annak hátsó vonaláig ér, alsó állkapcsáról egyetlen bajuszszál csüng. Két hátúszója közül az első rövidebb, 9-15 sugár támasztja, a második igen hosszú, sugarainak száma 68-90. Farkalatti úszója is nagyon hosszú, 63-85 sugarú. Különálló farokúszója kicsi, szimmetrikusan lekerekített. Hasúszói szokatlanul elöl, a toroktájon helyezkednek el. Pikkelyei nagyon aprók, alig észrevehetők. Oldalvonala a test elején folytonos, a farokúszó közelében szakadozott. Testének színe zöldesbarna, sötétebb márványozással.

Életmód:
Az élénkebb sodrású hideg vizet és a kemény aljzatot kedveli, ezért nagyobb folyókban a pér-, paduc- és márnazónában érzi igazán jól magát. Jó alkalmazkodásának köszönhetően azonban az erősebben felmelegedő dévérzónában is megél, de ott nyári álmot alszik. Előfordul a magas hegységek pisztrángos vizeiben is, de a kis vízhozamú középhegységi patakokban nem él. Fenéklakó hal, többnyire a kövek között vagy a part üregeiben búvik meg. Fiatalabb korban a táplálékát elsősorban fenéklakó gerinctelen állatok alkotják, a 20 cm fölöttiek viszont áttérnek a ragadozó életmódra, s főként halakat fogyasztanak.

Egyebek:
A menyhal gazdasági jelentősége nálunk kicsi, hiszen aktív időszaka alatt nem folyik intenzív halászat. Horgászatáról még a tapasztaltabb horgászok sem tudnak sokat, hiszen nagyon kevesen mennek kimondottan erre a halfajra. Ennek fő oka hogy kevesen vannak azok a horgászok, akik téli estéken a mínusz tíz fokban kiülnek a part mellé, de aki megteszi egy kis szerencsével, akár szép számú zsákmányra is szert tehet, mivel ezek a halak csapatban járnak. Életmódja alapján a vízfenéken mozog, íváskor tömegesen a megszokott ívó helyre mennek így akkor jó eséllyel lehet több egyedet is zsákmányolni. Horgászata 2009. november 18-tól méretkorlátozás alá esik. Tilos kifogni és megtartani a 20 cm alatti példányait és a méretkorlátozással védett halak mennyiségbeli korlátozásaitól eltérően az "Egyéb halak"-ra érvényes, maximálisan 10 kg-os korlátozás alá esik horgászata.