Garda - Phoxinus phoxinus

Garda - Phoxinus phoxinus


1

2

 

Rendszertani besorolás: Pontyfélék

Élőhelyek:
- Folyók sodrott részei
- Lassú áramlású folyórész.
- Holtágak, árterek
- Állóvizek, tavak

Méret:
Legnagyobb súly: 1 kg
Legnagyobb hossz: 50 cm
Méret korlát: 40 cm.
Súly korlát: nincs
Gyakoriság: nincs.

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 3 év
Ívási időszak kezdete: Május
Lerakott ikrák száma: 3000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: 04.15
Tilalmi időszak vége: 05.31

Védelem:
Védett hal: nem
Nemes hal: nem

Megjelenés:
Teste hosszan megnyúlt, oldalról erősen lapított. Hasvonala domborúan ívelt, a háta viszont majdnem egyenes vonalú. Feje aránylag kicsi, orra rövid és hegyes, a szeme nagy. Szája felső állású, oldalról nézve szinte függőlegesen felfelé irányul. Rövid és kicsi hátúszója a farokrészen helyezkedik el, jóval túl a testhossz felén. Mellúszói feltűnően nagyok, túlérnek a hasúszók tövén. Hátúszójában 6-7, anális úszójában 24-29 elágazó sugár van. Farokúszója nagy, mélyen bemetszett. Pikkelyei aprók, könnyen leválnak, számuk a kanyargós lefutású oldalvonalon 90-115.

Életmód:
Eredetileg vándorhal, amelynek élete megoszlik a tenger sós, és a betorkolló folyók édesvize között. A tengertől messzire eltávolodott populációk azonban felhagytak a vándorlással, teljesen édesvíziekké váltak. A hazai állomány nagyobbrészt bővizű folyóink dévérzónájában, kisebbrészt márnazónájában él, illetve nagyobb tavainkban található. A nyílt vízben keresi táplálékát, amely a fiatalok esetében zooplankton. A nagyobbak ezt vízre hulló rovarokkal és apró halakkal egészítik ki. Leggyakoribb halzsákmánya a szintén nyílt vízben élő küsz.

Egyebek:
Őshonos halunk, amely Európa középső és keleti részén terjedt el. Hozzánk a jégkorszak után vándorolt be a Fekete-tenger vidékéről.