Fürge csele - Phoxinus phoxinus

Fürge csele - Phoxinus phoxinus


1

2

 

Rendszertani besorolás: Pontyfélék

Élőhelyek:
- Hegyi patakok for. vidéke
- Hegyvidéki zóna patakja
- Állóvizek, tavak

Méret:
Legnagyobb súly: n.a
Legnagyobb hossz: 15 cm
Méret korlát: nincs
Súly korlát: nincs

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 2 év
Ívási időszak kezdete: Április
Lerakott ikrák száma: 200 - 1000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: nincs
Tilalmi időszak vége: nincs

Védelem:
Védett hal: igen
Nemes hal: nem

Megjelenés:
A nőstény nagyobb, mint a hím. Teste erősen nyújtott, csaknem kerekded, csak a faroknyél lapított oldalról. Szájrése kicsi, végállású. Pikkelyei kicsinyek, 80#90 van egy hosszanti sorban; oldalvonala többnyire nem teljes, a test közepe után megszakad. Hátúszója és farok alatti úszója 10#10 sugarú. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5(4).2. Háta és oldala gyakran olajzöld, gyakran sötét keresztsávokkal, oldala bronzos-fémes csillogású, hasa halványsárga vagy fehéres színű. A hím az ívási időszakban vörösesre színeződik, és fején fehér dudorok nőnek (nászkiütés). A nőstény az ívási időszakban könnyen felismerhető kemény, ikrákkal teli hasáról. A fürge cselle két érzékszervvel: hallószervével és oldalvonalszervével érzékeli a rezgéseket.

Életmód:
A fürge cselle társas lény. Sekély, hideg vizek lakója. Kavicsos medrű, oxigéndús folyóvizeket és tavakat kedveli. Tápláléka vízben élő gerinctelenek, például férgek, rovarlárvák és rákok; ezenkívül repülő rovarok és egyes növényi anyagok. Táplálkozáskor képes az állkapcsát előre tolni. Legfőbb ellensége a jégmadár.

Egyebek:
Eurázsiai elterjedésű őshonos fajunk, amely az Atlanti-óceántól egészen a Csendes-óceánig megtalálható. Előfordulási adatok:
Duna, Szakonyfalui-patak, Grajka, Szölnöki-patak, Pápai-Bakony-ér, Bitva, Körös-patak, Gerence, Csángota-ér, Kemence-patak, Bernecei-patak, Csarna-patak, Nagyvölgyi-patak, Pilismaróti-patak, Apátkúti-patak, Királyréti-patak, Morgó-patak, Keskenybükki-patak, Zala, Felső-Válicka, Malom-tó (Tapolca), Eger-víz, Séd, Cinca, Gaja, Völgységi-patak (Mecsek), Kerka, Kerca, Bajánházi-patak, Cupi-patak, Kulcsárvölgyi-patak, Bódva, Jósva, Sas-patak, Hernád, Cserenkő-patak, Gönci-patak, Nagy-patak, Bózsva.

Eszmei értéke: 2.000,-Ft