Botos kölönte - Cottus gobio

Botos kölönte - Cottus gobio
 

1

2

 

Rendszertani besorolás: Kölöntefélék

Élőhelyek:
- Folyók sodrott részei
- Folyók kőgátjai, köv. p.
- Folyók anyamedre

Méret:
Legnagyobb súly: n.a
Legnagyobb hossz: 12 cm
Méret korlát: nincs
Súly korlát: nincs

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 2 év
Ívási időszak kezdete: Február
Lerakott ikrák száma: 100000 - 200000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: nincs
Tilalmi időszak vége: nincs

Védelem:
Védett hal: igen
Nemes hal: nem

Megjelenés:
A hal teste bunkót formázóan megnyúlt, elöl hengeres, hátulsó részén oldalról összenyomott. Feje nagyon széles, fölülről békaszerűen lapított. Kopoltyúnyílása szűk szája nagy csúcsba nyíló, szöglete a szem elejének vonalához közelít, állkapcsain apró fogacskák ülnek. Szeme magasan helyezkedik el, aránylag nagy, de átmérője kisebb az orra hosszánál. Teste csupasz, nincsenek pikkelyei, oldalvonala teljesen végighúzódik a testén, egészen a farok úszóig. Sárgásszürke alapszínét sötétbarna foltok tarkítják. Két hátúszója közül az első 5-9 tüskés sugárral, a második 13-19 lágy sugárral, farok alatti úszói 10-15 lágy sugárral rendelkezik, mellúszói nagyok alsó sugaraik túlnyúlnak az úszó bőrrészén. A testében egyáltalán nincs úszóhólyag ezért a vízben tartósan lebegni nem tud.

Életmód:
A botos kölönte tiszta, sebes sodrású, köves és kavicsos medrű folyóvizekben a fenéken tartózkodik. Napközben rejtőzködő életmódot folytat, táplálkozni alkonyatkor indul. Falánk ragadozó hal, fő tápláléka a pataki bolharák (Gammarus pulex), különböző rovarlárvák és felnőtt korban a lakóhelyén található halak, akár saját fajtársai is.

Egyebek:
Európai elterjedtségű faj az Atlanti-óceán partjaitól az Urál hegységig megtalálható a homokos kavicsos talajú tiszta oxigéndús folyóvizekben. A Kárpát-medence peremrészein és magasabb hegységeinek vizeiben gyakori. Magyarországon csak elvétve található neki megfelelő élőhely hiányában. Mindezek ellenére őshonos hal és a Duna egyes szakaszain az Ipoly, a Dráva és a Tisza vizében lehet vele találkozni. Magyar nevének eredete onnan ered, hogy régebben horgászatakor botra erősített villával szigonyozták meg.