Bodnározó gyékény - Typha latifolia

Bodnározó gyékény - Typha latifolia

1

2

Család: Gyékényfélék

Latin család: Typhaceae

Egyéb nevek:
- Széleslevelű gyékény

Méret: 100 - 200 cm

Virágzás: Július - augusztus

Élőhely: Tápanyagban gazdag álló és lassan folyó vizek partja

Védettség: nincs

Kertészeti felhasználtahóság: Igen

Akvarisztikai felhasználtahóság: nem

Leírás:
A Széleslevelű gyékény 100-200 centiméter magas, kúszó gyöktörzsű, évelő növény. A virágzati szár mereven felálló. A szürkészöld, tőállású levelek 10-20 milliméter szélesek, hosszúságuk elérheti a 3 métert, a virágzat magasságát többnyire meghaladják. A virágok egyivarúak, egymás fölött elhelyezkedő, többé-kevésbé egymáshoz érő, 15-20 centiméter hosszú és 15-25 milliméter széles torzsavirágzatokban fejlődnek. A porzós virágok a felső torzsában találhatók, 3 porzóval és elálló szőrkoszorúval. A porzós virágzatot virágzás idején az aranysárga virágpor valósággal bepúderezi. A termős virágok az alsó torzsában vannak, szőrkoszorúkkal és hosszú bibeszálú, nyeles magházzal.
A bibék a szőrkoszorúkból kiemelkednek. A termős virágzat először fényes zöld, majd később a bibék sötétbarnára változnak, így megadják a termős torzsa jellegzetes sötét színét.
Torzsavirágzata igen mutatós, száraz kötészeti összeállítások régóta kedvelt része. A leveleket hordódongák réseinek tömítésére használják, régebben pedig a szárak tetőfedésre is szolgáltak.