Balon durbincs - Gymnocephalus baloni

Balon durbincs - Gymnocephalus baloni

1

Rendszertani besorolás: Sügérfélék

Élőhelyek:
- Folyók sodrott részei
- Folyók kőgátjai, köv. p.
- Folyók anyamedre

Méret:
Legnagyobb súly: n.a
Legnagyobb hossz: 20 cm
Méret korlát: nincs
Súly korlát: nincs

Szaporodás:
Ivarérettség kora: n.a
Ívási időszak kezdete: n.a
Lerakott ikrák száma: n.a

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: n.a
Tilalmi időszak vége: n.a

Védelem:
Védett hal: igen
Nemes hal: nem

Megjelenés:
Zömök, magas testű, oldalról lapított hal. Feje és szeme meglehetősen nagy, enyhén lekerekített orra aránylag hosszú. Kicsiny szája csúcsba nyíló, szájszöglete nem ér a szem alá. Háta a fej mögött meredeken emelkedik a hátúszó kezdetéig, majd onnan fokozatosan ereszkedik a faroknyél közepéig. Hátúszójának első részében 14-16 tüske, hátulsó felében 11-13 elágazó sugár számolható. Az úszó hátulsó részének a széle domború, és ha a vonalát meghosszabbítjuk, az megközelítőleg derékszögben metszi a faroknyelet. Farkalatti úszója rövid, osztott sugarainak száma 5-7. Farokúszója enyhén beöblösödő, hasúszói a mellúszók alatt, azokkal majdnem egy vonalban kezdődnek. Oldalvonala teljes, 35-40 pikkely számolható rajta. Színe halvány olajbarna, melyen igen sok apró, sötétbarna folt néhány szabálytalan harántsávot alkot.

Életmód:
Magyarországon csak a folyóvizekben fordul elő. Még megtalálható a következő országokban is: Ausztria, Bulgária, Csehország, Moldova, Montenegró, Németország, Románia, Szerbia és Szlovákia.

Egyebek:
Eddigi tapasztalataink szerint a széles durbincs a márna- és dévérzóna áramláskedvelő hala. Kisebb számban előfordul a márnazóna fölső régiójában, de gyakorivá csak a márnazóna alsó részein, valamint a dévérzóna sodrottabb szakaszain válik. Áramláskedvelő volta ellenére olykor holtágakból és álló vizű csatornákból is előkerül. Ezt az magyarázza, hogy amikor a víz erőteljesen áramlik ezekre a helyekre, azzal együtt a széles durbincs is bekerül, vissza azonban már nem tud jutni. Megfigyelhető azonban, hogy az ilyen helyekre került példányok milyen nagy számban gyűlnek össze a visszajutásukat akadályozó zsilipkapuknál, ezzel is jelezve, ha tehetnék, visszatérnének az áramló vízbe.