Afrikai harcsa

Afrikai harcsa - Clarias gariepinus

1

2

 

Rendszertani besorolás: Harcsafélék

Élőhelyek:
- Tógazdaságok
- Hőforrások, hévizek

Méret:
Legnagyobb súly: 14 Kg
Legnagyobb hossz: 100 cm
Méret korlát: nincs
Súly korlát: nincs

Szaporodás:
Ivarérettség kora: n.a
Ívási időszak kezdete: április
Lerakott ikrák száma: 3000 - 300000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: nincs
Tilalmi időszak vége: nincs

Védelem:
Védett hal: nem
Nemes hal: igen

Megjelenés:
Teste megnyúlt, hengeres, az elülső részén felülről, a farokrészen oldalról összenyomott. Nagy feje erősen lapított, hátrafelé szélesedik, szeme aránylag kicsi. Szája nagy és végállású, körülötte nyolc bajuszszál található. Feltűnően hosszú hátúszójában 61-79, anális úszójában 45-60 úszósugár számolható. Farokúszójának szegélye lekerekített, bemetszés nélküli. Teste csupasz, pikkelytelen, színe a harcsáéhoz hasonlóan változó. Háta és oldala vagy szürkén márványozott, vagy közel azonos árnyalatú sötétszürke, a hasa piszkosfehér. Uszonyai szürkés színűek.

Életmód:
Melegvízi állat lévén, az afrikai harcsát hazánkban csak termálvizekben vagy az erő- művek hulladékhőjét hasznosító gazdaságokban tudják tenyészteni: Szarvason, Tukán, Tiszafüreden és a dunántúli hőforrások környékén. Néhány természetes vízbe is betelepítették: erre olyan meleg vizű források alkalmasak, ahol megtalálják a kedvező életfeltételeket.

Egyebek:
Az afrikai harcsát hivatalosan először 1984-ben hozták be hazánkba, és még napjainkban is csak tíz-tizenöt kisebb-nagyobb halgazdaságban tenyésztik. Két évvel ezelőtt már 500 tonnányit értékesítettek, azóta két telep szakosodott az ivadék nevelésére, és egyre több farm foglalkozik a hízlalás céljából történő szaporítással. A halak 80 százaléka exportra kerül, nálunk csak egy-két piacot és szupermarketet hódított meg.