Paduc - Chondrostoma nasus

Paduc - Chondrostoma nasus


1

 

Rendszertani besorolás: Pontyfélék

Élőhelyek:
- Hegyvidéki zóna patakja
- Dombvidéki patakok
- Folyók sodrott részei
- Folyók kőgátjai, köv. p.
- Lassú áramlású folyórész.
- Folyók anyamedre

Méret:
Legnagyobb súly: 2,9 Kg
Legnagyobb hossz: 40 cm
Méret korlát: 20 cm
Súly korlát: nincs
Gyakoriság: nincs.

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 2 év
Ívási időszak kezdete: Április
Lerakott ikrák száma: 10000 - 40000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: 04.15
Tilalmi időszak vége: 05.31

Védelem:
Védett hal: nem
Nemes hal: nem

Megjelenés:
Teste hosszú és hengeres, oldalról kissé lapos. Tömpe orra messzire előrenyúlik. Szája alsó állású haránthasíték; szarunemű alsó ajkának szegélye éles. Pikkelyei, melyekből 55#62 van az oldalvonal mentén, közepes nagyságúak. Hátúszója 12, farok alatti úszója 13#14 sugarú. Garatfogai egysorosak, kés alakúak, 7(6)6. Hashártyája fekete. Színe a hátoldalon sötétzöld-barnászöld és lefelé világosodik. Hasa ívás idején vörhenyes csillogású. Mell- és hasúszói, valamint a farok alatti úszó a sárgáspirostól az ibolyakékig változik.

Életmód:
Kifejezetten folyóvízi hal, áramló, oxigéndús vizet kedveli. Legnagyobb állományai a folyók hegylábi szakaszain, a róla elnevezett paduczónában élnek, de gyakori a márnazónában és a dévérzóna sodrottabb részein is. A duzzasztók fölött ritka, alattuk viszont összegyűlnek az élénkebb és oxigéndús vízre. A kis folyókba és patakokba inkább csak az ivadék úszik fel a befogadó nagyobb vizekből.
Táplálékát kezdetben planktonikus állatok, később egyre inkább a víz alatti köveken és tárgyakon kialakuló élőbevonat alkotja, amelynek legnagyobb részét különböző fonalas algák teszik ki. Vésőszerűen éles alsó ajka kiválóan alkalmas az élőbevonat lefejtésére.

Egyebek:
Őshonos európai faj, elterjedési területe főként Közép- és Kelet-Európát foglalja magába. Hazai előfordulása: Öreg-Duna, Mosoni-Duna, Duna, Rába, Répce, Marcal, Pinka, Strém, Ipoly, Kemence-patak, Fekete-víz, Dobroda, Bükkös-patak, Apátkúti-patak, Sződi-patak, Dráva, Mura, Tisza, Túr, Öreg-Túr, Szamos, Kraszna, Bodrog, Keleti-főcsatorna, Sajó, Bódva, Hernád, Vadász-patak, Hármas-Körös, Hortobágy-Berettyó, Kettős-Körös, Sebes-Körös, Berettyó, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros.