Kövi csík - Noemacheilus barbatulus

Kövi csík - Noemacheilus barbatulus Kövi csík - Noemacheilus barbatulus

Rendszertani besorolás: Csíkfélék

Élőhelyek:
- Hegyi patakok for. vidéke
- Hegyvidéki zóna patakja
- Dombvidéki patakok
- Lassú folyóvizek
- Folyók sodrott részei
- Folyók kőgátjai, köv. p.
- Lassú áramlású folyórész.
- Folyók anyamedre
- Víztározók

Méret:
Legnagyobb súly: n.a
Legnagyobb hossz: 15 cm
Méret korlát: nincs
Súly korlát: nincs

Szaporodás:
Ivarérettség kora: 1 év
Ívási időszak kezdete: Április
Lerakott ikrák száma: 3000 - 5000

Tilalom:
Tilalmi időszak kezdete: nincs
Tilalmi időszak vége: nincs

Védelem:
Védett hal: Igen
Nemes hal: nem

Megjelenés:
Erősen megnyúlt hengeres testű hal, a feje fölülről, a faroknyele oldalról kissé lapított. Orra hosszú és tompa, a szeme kicsi. Alsó állású száját húsos ajkak keretezik. Fölső állkapcsának közepén 2-2 rövidebb, szájszögletében 1-1 valamivel hosszabb bajuszszálat visel. Hátúszójában az elágazó sugarak száma 7, a farkalatti úszójában 5. Farokúszójának széle közel egyenes. Teste első pillantásra pikkelytelennek tűnik, mert elszórtan elhelyezkedő apró és vékony pikkelyei alig észrevehetőek. Oldalvonala ellenben végig jól látható, majdnem egyenes lefutású. Oldalainak világosabb alapszínét szürkésbarna, hol finom rajzolatokból, hol nagyobb foltokból álló szabálytalan márványozás díszíti. Kis termetű hal.

Életmód:
Gyors folyású, tiszta vízű, homokos, kavicsos aljzatú patakjainkban, folyóinkban él. A nappalt a kövek alatt, fedett mélyedésekben tölti, főleg éjszaka mozog. Egész Európában őshonos. Hazánkban, a Kárpátokban, a Nyitrában, a Szávában, Erdélyben, a Balatonban (Heckel), a Poprádban, a Tarcában, a Vágban, a Garamban, a felső Tiszában és a felső Körösben, a Csernában, Cinkota mellett, az Egerben, a Bódvában, az Ipolyban, a Küküllőben, az Oltban és a Sajóban él. A réti csíktól eltérően a kövi csík, ha nem is kizáróan, de leginkább folyóvízben tartózkodik. Apróállatevő. Főleg víziférgeket, rovarokat és azok lárváit, továbbá halikrát fogyaszt.

Egyebek:
Az 1. évben 3-5, a 2. évben 5-7, a 3. évben 8-10 cm hosszúságú. Legfeljebb 15 cm-esre nő meg. A kifejlett állat súlya mindössze 4-5 g, ezért gazdasági jelentősége nincs.