Nagy halfarkas - Stercorarius skua

Nagy halfarkas - Stercorarius skua  

Egyéb név: Szkua

Rend: Lilealakúak
Család: Halfarkasfélék

Test hossz: 53 - 58 cm
Szárny fesz. táv.: 130 - 140 cm
Hím tömege: 1,2 - 1,4 kg
Tojó tömege: 1,4 - 1,7 kg

Védett: Igen
Fokozottan védett: Nem
Eszmei érték: 10.000,-Ft

MO-i előfordulási időszak: Június - november
Fészkelőhely: Mocsarak nedve, füves területek talaján
Fészek típusa: Növényekkel bélelt talajmélyedés
Fészkelési mód: Kolóniában
Fészekalj - db: 2
Keltetési idő: 26 - 32 nap
Kirepülési idő: 44 nap
Vonulási mód: Hosszútávú

Táplálék: Halak, tojások, fiókák, rágcsálók, esetenként dögök

Leírás:
Kimondott rablómadár. A halászó madarakat addig üldözi, amíg azok ki nem öklendezik a táplálékot, amit még a levegőben elkap.
Magyarországon nagyon ritka az előfordulása, mindössze öt alkalommalfigyelték meg.